Vánoční dárky pro amatérské i profesionální fotografy

Pokud ještě stále nemáte vánoční dárky a bojíte se, že pod stromečkem obdarujete vaše nejbližší znovu maximálně ponožkami a lahvinkou, nezoufejte. Pokud mají obdarovaní v lásce fotografování, ať už na profesionální nebo laické úrovni, máte vyhráno s následujícími tipy od Photon Europe. Vše skladem můžete mít ještě ten den k vyzvednutí na prodejně a jako bonus: mají otevřeno i 23. prosince před Vánoci! Přijďte udělat přátelům nebo rodině opravdovou radost!

vánoce1

Zábleskové nebo trvalé světlo

Znáte nejobligátnější fotografický pozdrav “dobrého světla”? Není vybraný náhodně. Dobrou fotku dělá z půlky správně zvolený objektiv a z druhé poloviny správně zvolené svícení. Mnoho fotografů zprvu koupi umělého osvětlení, ať už trvalého nebo zábleskového, odolává se slovy, že preferuje přirozený vzhled. To je ale jeden velký omyl a zpravidla výmluva těch, kteří se studiovými světly neumí zacházet. I s umělým osvětlením se ve většině případů snažíme o přirozený vzhled, kterého není problém dosáhnout ani s jedním typem vybavení. Přidanou hodnotou je perfektní ostrost, možnost zvolení velmi nízké hodnoty ISO, a s použitím záblesků i možnost nastavení většího clonového čísla, díky kterému dosáhneme i větší hloubky ostrosti. Hodí se to především při focení produktů.

Nemusíte mít strach, že byste při pořizování světel museli vynaložit desetitisícové částky. Co se týká záblesků, odvíjí se cena pochopitelně od výkonu a vybavením funkcemi HSS a TTL. Nejlevnější v kategorii, s výkonem 300 wattsekund, je zábleskové světlo BASIC PRO 300. Samostatné ho pořídíte za 3.618 Kč, v setu s deštníkem a stativem za 4.828 Kč. Světlo jednou tak silné, kterým je profesionální zábleskové světlo DM-6 s výkonem 600Ws pořídíte za 7.780 Kč.

Další možností je nákup trvalého světla, které je vlivem o poznání nižšího výkonu i levnější variantou. Vybírat můžete mezi klasickým žárovkovým osvětlením DAYLIGHT SUN 400 ve variantě s 35W žárovkami - SUN 400 DAYLIGHT 600 za 2.408 Kč nebo s 105W žárovkami - SUN 400 DAYLIGHT 1800 za 4.828 Kč. V setu s profesionálním fotografickým difuzním deštníkem s průměrem 80 centimetrů a stativem si za obě z variant připlatíte jen o 600 Kč navíc.

001_van

Nynější trh ale postupně ovládají moderní LED světla. Vítanou novinkou, se kterou si fotografové portrétní, ale i produktoví nebo reklamní dokáží opravdu vyhrát je Lighting Sword s proměnnou barevnou teplotou. Jeho cena je 2.989 Kč a kromě nastavení barevné teploty a zabudovaného filtru má v zásobě několik zajímavých efektů přepínání jednotlivých barev. Dalším oblíbeným malým přídavným světlem, které se dá umístit přímo do sáněk foťáku, ale i na stativ, je LED 170 panel se 170 LED diodami. Zakoupíte ho za lidovou cenu 1.488 Kč. Nejposlednější novinkou je LED daylight 450 s nadstandardním CRI (index podání barev) 96. Jedná se o LED světlo se svítivostí 3400Lm, dodávané vč. softboxu zdarma! Zaplatíte za něj pouhých 2.481 Kč.

Softboxy ke studiovému osvětlení

Má už obdarovaný studiové osvětlení a vy byste ho chtěli překvapit zbrusu novým příslušenstvím? Žádný problém, jelikož nabídka je opravdu bohatá. V první řadě si ale musíte techniku, který obdarovaný používá, pořádně zmapovat, abyste nesáhli vedle (nicméně zde funguje bezproblémová výměna nebo vrácení nepoužitého zboží do 14 dnů).

Pokud váš blízký používá záblesková světla, je nutné hlídat si jejich značku (Photon Europe dodává softboxy primárně s bajonetem Bowens, nicméně pokud požádáte o výměnu za jiný typ, například Hensel nebo Broncolor, rádi vám vyjdou vstříc). Deštníkový softbox 85cm propouštěcí nebo odrazný pořídíte už za 593 Kč. Deštníkový softbox 105cm je jen o chlup dražší, stojí 714 Kč a při fotografování portrétů se s ním dají dělat divy. Klasické ekonomické softboxy z řady DM (bez možnosti přidání voštiny), například DM 60x90 seženete za 1.198 Kč. Pokud preferujete možnost přikoupení voštiny, určitě zvolte zlatou střední cestu, kterou je řada M softboxů už od rozměru 45x45 (cena 1.198 Kč). Nejprodávanější jsou z pochopitelných důvodů rychloskládací outdoorové softboxy řady K, které začínají na 1.597 Kč (Quick softbox 60 pro zábleskové světlo i systémový blesk). Softboxy pro trvalá světla s uchycením SUN začínají na 1.077 Kč, najdete je pod názvem SUN NEW - SOFTBOX.

002_van

Vychytávky do studia i do bytu

Pokud byste rádi obohatili známého o nějakou tu vychytávku do ateliéru, je zde přehled těch nejprodávanějších. V první řadě jsou to skládací fotostany, které jsou velmi dostupné a stejně tak oblíbené u fotografů menších produktů. Skvělým pomocníkem je difuzér kostka 75x75x75, která se dá použít jak v kombinaci se zábleskovým světlem, tak se silnějším LED světlem. Co se týká fotostanů s vlastním zdrojem osvětlení, stojí v čele fotostan s denním světlem 50x50 s 35W žárovkou zdarma.

Je-li obdarovaný nadšeným uživatelem fototechniky s uchycením bowens, doporučila bych úplnou novinku, a tou je držák softboxů a dalšího příslušenství pro montáž na zeď, díky kterému se už vybavení nemusí povalovat bez ladu a skladu po celém ateliéru.

Pro úplné začátečníky, kteří fotografují rádi v exteriéru, případně v bytě, bych doporučila nesmrtelné příslušenství, které ale fotografii posune o 100% kupředu. Je jím odrazná deska. Ta se prodává ve variantách 5v1. Prvním povrchem je difuzní vrstva na rámu, která se dá využít například při fotografováním na ostrém slunečním světle (může přes ní proudit světlo a ona změkčí jej tak, aby na obličej nedopadlo ostré světlo a nedělalo příliš tvrdé stíny), další vrstva je stříbrná, bílá odrazná, černá a zlatá. Odraznou desku 60cm zakoupíte už za 362 Kč. Novinkou se odrazná plocha SUNSHINE místo zlaté. Jedná se o pruhovanou zlato-stříbrnou plochu, která vytváří perfektní pleťovou barvu. Použití zlaté odrazné plochy je poněkud omezené, kombinaci zlaté a stříbrné má fotograf šanci použít mnohem častěji. Cena za SUNSHINE odraznou desku 60cm 5-v-1 SET je 499 Kč.

Nechcete-li, aby se dárek vztahoval ke světlům, jako spíš s vybavení samotnému, můžete sáhnout po kalibrační tabulce pro lepší vyvážení barev za 990 Kč, nebo po šedé kartě pro vyvážení bílé se zaostřovacím terčem za 398 Kč. Pokud se fotograf často pohybuje v terénu, má trable s bolestí zad - kterým nošení několikakilové výbavy na krku zrovna neprospívá, případně používá-li více fotoaparátů, jistě velmi ocení HOLSTER PRO - Opasek pro zavěšení fotoaparátu za 1.198 Kč nebo profesionální fotografickou vestu pro dva fotoaparáty za pěkných 1.290 Kč.

Z levnějších, ale praktických drobností, bych ráda zmínila ofukovací balónek na čištění fotoaparátu a objektivu za 198 Kč nebo celou čistící sadu 6v1 za 296 Kč, která udrží fotografické vybavení téměř ve sterilní čistotě!

van_003

Výukový kurz pro začátečníky i pokročilé

Na trhu se v současnosti můžete setkat se stovkami, ne-li tisíci výukovými kurzy. Je proto občas těžké se mezi nimi zorientovat. Pokud byste rádi věnovali trvalejší dárek než jen několikahodinový kurz s lektorem, sáhněte po výukových DVD od Filipa Obra. V nabídce Photon Europe najdete celou škálu témat, na které jsou kurzy zaměřeny, od fotografování v přírodě a krajině, přes úpravu fashion portrétů, až po oblíbenou akademii produktové fotografie, kterou ocení i profesionálové.

Ať už z nabídky Photon Europe vyberete cokoliv, nešlápnete vedle. Kromě opravdu výjimečného individuálního přístupu a autorizovanému servisu se jedná se o skvělé vybavení v poměru cena/výkon. Blízkým, kteří milují fotografii, zde jistě vyberete onen výjimečný vánoční dárek. Závěrem bych vám ale chtěla popřát klidné Vánoce a advent prožitý v kruhu těch nejbližších. A samozřejmě - dobré světlo!

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz