10 tipů na fotopříslušenství do studia pod 1000 Kč

V následujících řádcích bych Vás ráda provedla těmi nejčerstvějšími a nejprodávanějšími vychytávkami do domácích i profesionálních ateliérů, které na 100% využijete i vy. Od multifunkčních držáků příslušenství, přes softboxy pro externí blesk, které doslova do pár vteřin složíte do kapsy, až po různé doplňkové příslušenství pro mobilní telefon. Hrklo-li ve vás při představě ceny zmiňovaných produktů, nemusíte se vůbec bát, protože ani jedna z těchto must-have vychytávek nestojí víc než 1000 Kč.

1. Držák softboxů a dalšího příslušenství pro montáž na zeď

Máte v ateliéru dostatek prostoru na zdech, které nevyužíváte jako pozadí k fotografování? Fotíte především v ateliéru nebo ve studiu? Pak je držák softboxů a dalšího příslušenství, který lze velmi jednoduše přimontovat na zeď, tou pravou volbou a tím, co by ve vašem studiu rozhodně chybět nemělo.

Ať už jste majitelem ekonomického DM softboxu, zlaté střední cesty v podobě softboxu řady M nebo snad některého z objemných standardních deepboxů, jistě jste se již mnohokrát potýkali s problémem uskladnění a samozřejmě nekonečného skládání a rozkládání. Držák softboxů tento váš problém hravě vyřeší. Stačí jej umístit na zeď, přivrtat čtyřmi šroubky a nasadit na něj příslušenství. Tím pádem máte oblíbené kousky vašeho vybavení k zábleskům, ale i k trvalým světlům, s bajonetem BOWENS stále k dispozici a nemusíte se uchylovat k nevzhledným hromadám fototechniky kdesi v koutku ani ke zdlouhavému skládání a rozkládání.

Cena: 290 Kč

 Bez názvu-1

2. T-držák pro systémový blesk + bajonet Bowens

Představte si ideální vesmír, kdy byste příslušenství, které máte na systémový blesk, mohli zvesela použít i na zábleskové světlo a naopak. A teď si představte, že takové zařízení skutečně existuje a je jím držák pro speedlite + bajonet bowens. Je to ideální řešení pro většinu z nás, kteří vlastní jak skladný a přenosný externí blesk s příslušenstvím, tak velké zábleskové světlo. Jakékoliv příslušenství, od komínku, přes beauty dish až po softbox, vše s bajonetem bowens, je rázem kompatibilní i se systémákem a není proto nutné příslušenství zdvojovat.

Cena: 698 Kč

 

3. Magic Square Softbox pro externí blesk 40 x 40 cm

U příslušenství pro systémový blesk se ještě zdržíme, protože po pořízení samotného systémáku brzy zjistíte, že světlo, ač odražené od strop či bílou destičku, je příliš tvrdé. Toto tvrdé světlo lichotí mužům a temným portrétům, méně však ženám a běžným fotografiím, kdy se nesnažíme o dramatické vzezření. Proto je nutné tento tok světla změkčit. K tomu vám dopomůže rychloskládací softbox za pár korun, kterým je Magic Square. Tento softbox je k dostání ve dvou velikostech, s hranou o délce 40 cm a 60 cm.

Uvnitř softboxu najdete klasickou stříbrnou odraznou plochu, která světlo podpoří a zasměruje skrze dvě difuzní vrstvy tam, kam potřebujete. K softboxu je možné taktéž zakoupit voštinu, která tok světla ještě více směruje.

Cena: 956 Kč

 002

4. Polyvinylové fotografické pozadí 50 x 50 cm - Zrcadlová černá

Experimentujete rádi s produktovou fotkou? Pak je právě pro vás určena následující vychytávka - totiž zrcadlová čerň v příjemném rozměru 50 x 50 cm. Když hledám vhodné pozadí pod produktovou fotku na internetu, často mě odradí vysoká cena za metrové či dvoumetrové PVC. Nicméně často ani tuto délku nevyužiji, a proto s chutí používám tento menší rozměr s dokonalým zrcadlem.

Cena: 198 Kč

 

5. Spignot AH - dvoudílný adaptér, přechod 1/

4" - 3/8" závit

Tato nenápadná vychytávka za pár korun dokáže udělat ze stativu na fotoaparát stativ na světla.

Cena: 156 Kč

 

6. Mini stativ smart Pro + Stativová hlava pro smartphone

Technologie v případě záznamu, jak fotografií, tak videa, na mobilní telefony za posledních několik let pokročila závratným způsobem. V současnosti dosáhneme s jejich použitím téměř profesionálních výstupů. Nicméně stále jsou tu dva faktory, které technologie nenahradí, a to je světlo a stabilizace. Co se světla týká, doporučila bych vám nejvariabilnější variantu, kterou je LED panel 170 s téměř dvě sty LED diodami, které pomůže jak při focení, tak při natáčení.

A teď ke stabilizaci obrazu - jsou situace, kdy se bez stativu opravdu neobejdete. Ať už chcete naprosto nehnuté video nebo fotografovat na delší clonu. V takovém případě rádi sáhnete po stativu s gimbal hlavou, díky které dosáhnete skvělého náklonu.

Cena: 495 Kč

 003

7. Víceúčelová fotografická svorka SUPER CLAMP

SUPER CLAMP je jedna z nezbytností, kterou musíte mít ve svém ateliéru - díky ní totiž dokážete bez problému umístit zábleskové světlo téměř kamkoliv. SUPER CLAMP totiž můžete připevnit na zábradlí, na tyč stativu, zkrátka kamkoliv. Pyšnit se může jak 3/8, tak 1/4 závitem, na které je možné připevnit jak záblesk, tak externí blesk nebo stativovou podložku (destičku) pod fotoaparát.

Cena: 593 Kč

 

8. SUNSHINE odrazná deska 105cm 5-v-1 SET

Odrazné desky jsou evergreenem každého správného ateliéru, a to z dobrého důvodu. Nejedná se o samostatný zdroj světla, pouze odráží světlo na ní dopadající, ale i s tímto málem dokáže vykouzlit o 100% lepší snímek. Jedná se o příslušenství, které - vyberete-li si menší velikost - seženete doslova za pár korun, a navíc ve variantě 5v1. To znamená, že kromě difuzního rámu (přes který se dá fotit a který bezvadně zmírní ostré stíny) vám nabídne k využití bílou, stříbrnou a zlatou (popř. SUNSHINE) odraznou plochu a navíc ještě černou plochu, jejíž účel pochopitelně není odrazit, ale pohltit nechtěné světlo a přidat stíny například k prohloubení plasticity u portrétní fotky.

Zde bych se ještě chtěla zdržet u SUNSHINE povrchu, který nyní nabízejí prodejci místo klasické zlaté plochy. Většinou si ve stejném rozměru můžete vybrat buď z varianty SUN - se sunshine plochou, nebo klasickou zlatou. V případě SUNSHINE se o kombinaci stříbrných a zlatých proužků, které dodávají pleti mnohem přirozenější, zdravější a rozjasněný vzhled. Tento typ odrazné plochy je oblíbený u fashion a glamour fotografů.

Cena: 990 Kč

 004_2

9. Držák odrazné desky RBJ-130

Zmínila-li jsem se o odrazné desce, nesmím opomenout ani praktický držák. Při svých začátcích jsem zpravidla poprosila ochotného kamaráda, aby mi odraznou desku držel u modelky a já mohla nerušeně fotit. Problém v takovém postupu je ten, že přátelé většinou nebyli fotografové, a tak neviděli, kam světlo odráží. Pokud se chcete osamostatnit a dát svobodu přátelům a asistentům, sáhněte po držáku RBJ, který je vhodný pro umístění většiny rozměrů, od nejmenší odrazné desky 62x92cm až po obra s rozměry 102x153 cm.

Cena: 835 Kč

 

10. ET-180 Lehký aluminiový stativ

Pokud se poohlížíte po všestranném, levném, ale zároveň stabilním stativu, doporučuji zakoupit hliníkový tripod s označením ET-180.

Jeho největší předností je závit, kterým je opatřený. Na ten se dá bez problému nasadit jak světlo, tak i fotoaparát (s použitím redukce 1/4" na 3/8"). Dosahuje dostatečné výšky 180 cm a při minimálním vytažení se dostanete na 78 cm. Nosnost je dostačující pro malá, skladná světla, například pro studiový záblesk DM-4 nebo zábleskové světlo PRO-300 s lehkým příslušenstvím. Celkem by ale neměla překročit 3 kg. K jeho přednostem patří i nízká hmotnost, kterou využijete i mimo ateliér, když budete mít fotobatoh plný nezbytností, váží totiž krásné jedno kilo!

Cena: 628 Kč

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz