Záblesková světla, pilotky, výbojky a jejich patice

Ve chvíli, kdy se začnete zajímat o koupi zábleskového světla, setkáte se se dvěma často zmiňovanými pojmy a zároveň klíčovými parametry, které byste měli mít při výběru záblesků na zřeteli. Jsou jimi výbojka (žárovka, která poskytuje samotný záblesk potřebný pro focení) a pilotka (žárovka nebo LED pásek, který slouží pouze jako doplňkové světlo, které nám ukazuje kam bude dopadat světlo a stín, a která se k samotnému focení nevyužívá).

004_3

VÝBOJKA (FLASH TUBE)

Co je to výbojka?

V první řadě nás bude zajímat výbojka (anglicky flash tube), která má na starost samotný záblesk/světelný výboj. Její maximální výkon se udává ve wattsekundách (Ws), přičemž 1 wattsekunda odpovídá 1 joulu. V nabídce Photon Europe jsou k dispozici již záblesky o výkonu 300Ws (spolehlivé a levné zábleskové světlo BASIC Pro 300Ws), ale zároveň profesionální studiová světla o výkonu 800Ws (profesionální zábleskové světlo MSN-800 s TTL a HSS C/N/S/F). Výbojky veškerých světel Photon Europe mají kruhovitý tvar, přičemž jsou opatřeny paticemi, tvarem specifickými pro jednotlivé typy záblesků. Skleněná část výbojky je opatřena drátkem, který slouží pro bezpečné uchycení výbojky v přední části světla. Na výbojku se nesmí sahat holou rukou, jinak je ohrožena její životnost i výkon (otisky prstů, špína atp.). Proto je nutné s ní manipulovat velmi opatrně, přes kapesník nebo jemný hadřík. Vzhledem k tomu, že se jedná o esenciální součástku zábleskového světla, pohybuje se její cena okolo 2500 Kč.

Jakou mají výbojky životnost?

Životnost žárovky výbojky není pevně stanovená a ovlivňuje ji mnoho proměnných – četnost používání, intenzita záblesku, kterou při fotografování nejčastěji používáte, jemné fyzické zacházení atp. Není výjimkou, že výbojky v záblescích drží se správným zacházením i několik let. Nejčastějším důvodem pro koupi nové je fyzické poškození, proto je vhodné mít jednu v zásobě. Ukazatelem opotřebovanosti v důsledku častého, dlouhého používání, je zamlžení skleněné trubičky. Tato mlha může způsobit odchylky v barevné teplotě a zároveň v intenzitě, která se postupem času může snižovat. V tomto případě ale mluvíme o několikaletém, a velmi intenzivním používání studiových světel, což potvrzuje mnoho příznivých uživatelských recenzí.

Jaký typ patic je ten správný?

Před tím, než si výbojku do zábleskového světla objednáte, je nutné zvolit správný typ patic, ty jsou ukončené buďto tyčkami, případně kuličkami. Před koupí samotné výbojky je vhodné sdělit prodejci typ světla, do kterého výbojku potřebujete a ten vám s vhodným typem ochotně poradí.

Jak vyměnit výbojku zábleskového světla?

Postup při výměně výbojky v zábleskovém světle je velmi jednoduchý a zvládnete to z pohodlí domova.

  1. Světlo vypneme, vypojíme ze sítě a odklopíme kryt chránicí výbojku/pilotní žárovku.
  2. Drátek, díky kterému je výbojka bezpečně uchycena ke světlu, opatrně uvolníme. Dbáme při tom na to, abychom se holou rukou nedotkli skleněné výbojky.

005

  1. Přes kapesník nebo hadřík opatrně uchopíme výbojku u patic a zatáhneme směrem od světla.

006

  1. Vezmeme novou výbojku a jemným zatlačením na patice ji umístíme zpět do světla.
  2. Drátkem uchytíme světlo zpátky ke světlu a můžeme jej začít používat.

 

PILOTNÍ ŽÁROVKA (MODELING LAMP)

Pilotní (modelovací) žárovka je druhé těleso, které u starších typů světel představovala klasická halogenová žárovka s drátkovou paticí (nejčastěji o výkonu 50W, 100W a 300W) nebo závitem E27 (výkon 150W a 250W). U modernějších světel halogenové žárovky nahradili LED pásky srovnatelného, ale i vyššího výkonu. V tomto případě vám odpadne starost o koupi nové pilotní žárovky při mechanickém poškození, nicméně její cena není vysoká, pohybuje se okolo 500 Kč. Její funkce je dvojí. Za 1) pomáhá fotoaparátu zaostřit při špatných světelných podmínkách a za 2) ukazuje kam bude světlo dopadat a kde se nám vytvoří stíny. Pilotní žárovka se může v některých případech použít i jako externí světelný zdroj na fotografování, nicméně oproti samotnému záblesku studiového světla je tak slabá, že její využití se dá přirovnat k posvícení klasickou stolní lampičkou. Rozhodně není externí svícení fotografie jejím primárním účelem.

003_1

Jakou životnost mají pilotní žárovky?

Stejně jako u výbojky je životnost pilotní žárovky závislá na mnohých vnějších faktorech a bohužel stejně jako v případě výbojky nejčastěji podléhá mechanickému poškození např. při pádu světla nebo při neopatrném zacházení. Pochopitelně nyní mluvíme o klasických skleněných, halogenových pilotních žárovkách. V případě LED zdroje, který v posledních letech nahradil skleněné žárovky, je životnost udávána v tisících hodinách provozu a není tak nutné zabývat se jeho případnou výměnou.

Jak vyměnit pilotní žárovku?

Stejně jako v případě výbojky bychom se neměli pilotní žárovky dotýkat holou rukou, ale použít hadřík nebo kapesníček. V případě pilotky s drátkovou paticí (například u světel DM-2 200/300/400) se postupuje s výměnou stejně jako v případě výbojky. V případě, že máte světlo s pilotkou se závitem E27 s výkonem 150W (například u světel BASIC Pro 300Ws) nebo 250W (například u světel DPL 300/400/500/600/800), jednoduše pilotku odšroubujeme a nahradíme ji novou žárovkou. LED pilotky u moderních světel mají tak dlouhou životnost, že v jejich případě výměnu neřešíme. Jsou jimi opatřeny například bateriová světla HD-610 TTL HSS nebo HD-601 HSS.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz