Focení flatlay - jak se stát mistrem reklamy na sociálních sítích

Flatlay fotografie je současnosti nejefektivnější nástroj pro propagaci produktů na sociálních sítích. Jednou z předností tohoto stylu je nenáročnost na technické vybavení. Můžete fotit jak digitální zrcadlovkou, tak běžným smartphonem. Velice důležité je ale správné osvětlení a pozadí (podklad). Flatlay fotografie má pevně dané zákonitosti a pravidla, které vám blíže popíšu v následujících řádcích.

Jedná se zpravidla o focení ze shora, z úhlu 90°, kdy předmětem zájmu jsou kreativně sestavená zátiší. Na první pohled to vypadá jednoduše, nicméně správná kompozice, barevnost a vhodné zvolení tématu dělá z flatlay fotografie odvětví stejně náročné jako jakékoliv jiné, ale zároveň velice zábavné. Není proto divu, že ač se historie flatlay začala psát na instagramu, a to do klasického čtvercového formátu, dnes je natolik rozšířen, že si vybojoval místo i v rámci profesionální reklamní fotografie a čtvercový formát jej dávno neomezuje. I když je stále nejpoužívanější. U flatlay fotografie navíc odpadají starosti s “hloubkou”, protože fotíte ve 2D prostoru.

flatlay4_1

Jak zvolit perfektní pozadí

Flatlay pozadí se nejčastěji pohybuje v rozmezí 100x100cm do maximální šíře 200cm. Pochopitelně se dají skládat i obrovská aranžmá, ale to je spíše záležitost velkých produkcí. Pro účely domácího, ale i ateliérového focení fungují nejlépe polyvinylové PVC pozadí nebo flatlay pozadí 2v1 v praktickém rozměru 56x88cm, přímo určené pro flatlay fotografii. Jaké jsou jeho největší výhody?

  • Variabilita. Jak jsem zmínila už dříve, je flatlay pozadí velmi variabilní vzhledem k tomu, že se jedná o výhodnou variantu 2v1. Můžete si tak vybrat, který ze vzorů je pro váš záměr vhodnější.
  • Údržba. PVC i flatlay jsou pověstné snadnou údržbou. U PVC je to díky polyvinylovému materiálu, který se dá snadno zas a znovu umývat vodou. Flatlay pozadí je ošetřeno laminací, která jej taktéž chrání proti opotřebení, snese i otření vlhkým hadříkem.
  • Skladnost. V obou případech se pozadí dá rychle smotat do skladné ruličky, a to znamená, že vám ani v ateliéru ani doma nebude ubírat cenné místo. Díky vhodnému rozměru je kdykoliv po ruce.

 flatlay2malý

Jaký nejvhodnější formát zvolit

Jak jsem již předeslala v úvodu, místem narození flatlay fotografie je sociální síť, konkrétně Instagram. A tak, navzdory neoddiskutovatelnému faktu, že formát 3:2 je pro lidské oko stále přirozenějším formátem, se fotí do instagram-friendly formátu čtvercového, 1:1. 

Nicméně vzhledem k tomu, že se fotky staly denním chlebem reklamních agentur, které je dávno nepostují jen na Instagram, nemá zátiší flatlay formátové omezení. Pokud s flatlay fotografií začínáte, držte se formátu 1:1, jelikož vám zjednoduší aranžování a práci s kompozicí. Klíčovou otázkou je, kam budete chtít výslednou fotku použít - webové stránky, sociální sítě, reklamní brožury nebo letáky?

0002

Jakou zvolit kompozici

Na první pohled se může zdát, že flatlay je skrumáž nahodile pohozených předmětů na zajímavém pozadí, ale opak je pravdou. Předměty by totiž měly být pečlivě a s rozmyslem zakomponované podle několika “vzorů”.

  • Kompozice do mřížky. Jedná se o nejkonzervativnější pojetí flatlay fotografie. Na začátku focení si předměty rozvrhnete do pomyslné mřížky a té se budete držet. Jednotlivé komponenty jsou tak poskládané podle jasného lineárního vzoru.
  • Dynamický snímek. Jedná se o volný způsob skládání předmětů k sobě, které se nedrží jasného vzorce. Vznikne nám energické uskupení komponentů, které (pokud fotíme s ústředním objektem) vedou divákovu pozornost právě k němu. 
  • Geometrické vzory. Specifické uspořádání produktů do různých vzorů, nejtypičtěji do kulatého nebo čtvercového.

“Klíčovým prvkem fenoménu jménem flatlay je správně zvolené pozadí a světlo. Vaše flatlay fotografie můžete posunout na další úroveň díky propracovaným detailům. Stačí se rozhlédnout kolem sebe - živé prvky, nápisy, související předměty - vše se dá do kompozice použít.”

Karolína Herzogová, produktová fotografka 

 flatlay1malý

Jaké vybrat nejvhodnější osvětlení

Nejlepší je používat trvalé světlo, které vám v reálném čase ukazuje, jak bude fotografie vypadat.

Další nespornou výhodou je, že nejste omezení focením na zrcadlovku, jako by tomu bylo v případě použití zábleskových světel, ale využít můžete jakýkoliv mobil. Aby bylo světlo rozmístěno co nejrovnoměrněji, je nejvhodnější volbou speciální trvalé světlo LED RING LIGHT, jehož obruč se dá sklopit i do nám potřebného úhlu v rozsahu 0 - 90°.

Výhodou tohoto světla oproti podobným světlům na trhu je, že poskytuje dostatečný výkon pro focení pozadí flatlay nejen digitálními fotoaparáty, ale i s mobilem. Na rozdíl od malých, levnějších a nekvalitních LED rigů, kterými je současný trh doslova přesycen a které bohužel neposkytují dost světla pro focení a výsledné fotografie jsou nekvalitní, nedostatečná je  většinou i věrnost barevného podání. Fotografie jsou tím pádem nepoužitelné pro marketingové účely. Světlo samotné se dá případně ještě podpořit odraznou deskou. Dobrou zprávou je, že zmiňovaný kvalitní  LED RING LIGHT lze aktuálně zakoupit i v cenově zvýhodněném setu na fotografování flatlay - LED světlo + pozadí. S jeho použitím dosáhnete zaručeného výsledku rychle, jednoduše a bez velké námahy.

Tajný tip č. 1! Lightbox v pokoji snadno a rychle

Disponujete pokojem s bíle vymalovanými stěnami? Pak mám pro vás skvělou zprávu! I v domácích podmínkách si můžete s použitím LED RINGU, flatlaye a odrazné desky vytvořit lightbox a nemusíte se trápit myšlenkami na pronájem drahého ateliéru.

Stačí, abyste stolek s produkty přesunuli do rohu místnosti, kde vám celou kompozici bude ze shora osvětlovat LED RING, ze dvou stran se jeho světlo bude díky bílým stěnám odrážet zpět na produkty, a z další strany můžete stíny vykrýt odraznou deskou nebo bílou kancelářskou čtvrtkou. V tu ránu se obývák mění na poloprofesionální lightbox a maximálním využitím odrazných ploch.

 

Jaký úhel svícení je ten nejlepší

Existují dva nejčastější úhly svícení, se kterými se ve spojitosti s flatlay fotografií nejčastěji setkáváme. 

První z nich je fotografování v pravém úhlu od pozadí s produkty a rekvizitami, “na plocho”. Proud světla z LED RINGU nám v takovém případě jde z 90°. V takovém případě ale nezapomínejte na to, že nelze oddělit hlavní objekt od pozadí použitím malé hloubky ostrosti a všechny produkty budou stejně ostré. Divákovu pozornost tak neovládáte stejně, jako u klasické fotky a musíte si vystačit s pečlivě uváženou barevností a kompozicí, abyste jeho oko vedli tak, jak potřebujete.

Vzhledem k tomu, že má LED RING plynulou možnost nastavení úhlu díky kloubu. Kromě výše zmíněného způsobu svícení je možné LED ring použít i ve 45° úhlu (30°), kdy vám sice na flatlayi vznikne jemný stín, který ale na druhou stranu dodá fotce na hloubce a jisté dramatičnosti.

Další možností je focení z tříčtvrtečního pohledu - zde si LED RING nastavíme do úhlu 45° s osou hlavního objektu a zároveň v úhlu s objektivem. Z tohoto můžete využívat i variabilní hloubku ostrosti.

Úhel volíme v závistlosti na produktu. Při použití 3/4 pohledu nám pochopitelně vznikají hlubší stíny, které je vhodné vykrýt odraznou deskou.

 flatlay3malý

Tajný tip č. 2! Rekvizity, které u nikoho jiného nenajdete

Pokud chcete vaší flatlay fotografii posunout na zcela novou úroveň, musíte zaujmout neokoukanými rekvizitami. Ty mnohdy není snadné v našem okolí najít, a tak vyražte na půdu nebo do sklepa, kde se dají objevit naprosté skvosty. 

Pokud nebudete mít štěstí tam, zjistěte si, kde se ve vašem okolí koná bleší trh (pro pražáky doporučuji návštěvu Kolbenky), a garantuji vám, že na něm za pár korun pořídíte rekvizity na půl roku dopředu, ať už se jedná o zašlé kuchyňské nádobí a náčiní, sošky, parůžky, knihy s historickou vazbou a podobně.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz