5 tipů pro profesionální fotky a video z mobilu

V poslední době okolo sebe zcela oprávněně slýcháme hlasy, které tvrdí, že mobilní průmysl v čele s americkým Applem se v oblasti fotografie a videa svými high-end výrobky pomalu dotahuje na známé producenty hobby a profesionální fotografické a video techniky jako jsou japonští Canon, Nikon nebo Sony. 3 objektivy na zadní straně nejnovějšího iPhonu Apple 11 Pro byly pro mnohé uživatele průlomem (a výrobci s operačním systém android pochopitelně nezůstávají pozadu). Opravdu vstupujeme do nové éry fotografování a natáčení, kdy tradiční zrcadlovky nahradí mobilní telefony? Na jaké mobilní příslušenství v současnosti nedají dopustit ani fotografičtí profíci? A jak dosáhnout špičkových fotografií a luxusního videa s použitím pouhého mobilu (a několika vychytávek)? To vše se dozvíte v řádcích následujícího článku.

V čem mobil zrcadlovku nenahradí

Samozřejmě, že stále existují situace a odvětví fotografie i videa, kde je fotoaparát nebo videokamera nenahraditelná. Například při focení produktové fotografie, která se mnohdy dostane nejen na stránky časopisů, ale také na billboardy nebo velkoformátové tisky, k čemuž pochopitelně potřebujeme dostatečné rozlišení, které nám v současné době nemůže mobilní technika nabídnout. Kromě toho potřebuje být dokonale osvětlená, toho dosáhneme výhradně použitím zábleskových světel na produktovou fotografii. Pochopitelně mají některé telefony dokonce možnost extrahování fotografie ve formátu RAW, a tak se s ní dá dál pracovat v Photoshopu nebo jiném programu na úpravu fotografií, ale nikdy nebude výsledná fotografie na tak kvalitativní úrovni, jako v případě fotky z fotoaparátu.

Ani v dalších foto-tématech, kde se používají studiové záblesky se pouze s mobilem neobejdete. Kde ale nemají mobilní telefony konkurenci jsou momentky, a to vzhledem k jejich nízké váze, skladnosti a jednoduchosti. Ať už zrcadlovky nebo bezzrcadlovky mají o mnoho desítek gramů navíc oproti telefonu. Vláčet je s sebou na setkání pod vánoční stromek na trhy není nejlepší nápad - za prvé byste se vystavili nemístně dlouhému nastavování expozice a za druhé by fotka stejně nevyšla alespoň dostatečně (neřku-li perfektně), pokud byste po ruce neměli stativ. A ten samozřejmě také něco váží. Veškerý set-up by tudíž zabral tolik času, že by svařák i medovina dávno vystydli a jediné, čeho byste se dočkaly by byly otrávené obličeje vašich kamarádů. Kdežto když vytáhnete mobil a uděláte fotku mobilem, byť bez použití jakéhokoliv externího světelného zdroje, máte vcelku použitelnou fotografii do rodinného alba.

fotka1

Fotografie je focená digitální zrcadlovkou Nikon D40x na automatický režim.

test

Vzhledem ke špatným světelným podmínkám jsem se fotku pokusila dosvětlit v Camera Raw.

iphone

A nakonec fotografie pořízená iPhonem v automatickém režimu. Výsledek posuďte sami!

1. Při focení i natáčení je nepostradatelný stativ

Stejně jako při používání zrcadlovky je i s mobilem extrémně důležité použití stativu, a to především při statickém natáčení, kdy se nám obraz nemůže ani hnout, jinak bude celý výsledek působit neuvěřitelně amatérsky. Stativ musí být stabilní, robustní, ale zároveň dostatečně skladný. Takovým stativem je flexibilní přenosný mini stativ Smart Pro, určený pro lehké kamery, mobilní telefony a případně i menší světla (o tomto se zmíním v následujících řádcích). S pomocí tohoto stativu získáte kvalitní a ostrou fotografii nebo video bez jakéhokoliv chvění. Je snadno přenosný a cestuje se s ním velice komfortně, jelikož váží pouze 0,2 kilogramu. Cena rozhodně není přehnaná - pořídíte jej za 299 Kč.

2. Kulová hlava pro smartphone

Pokud chcete pracovat jako profesionálové, nevystačíte si pouze se stativem, ten má sice závit, nicméně vy na něj potřebujete mobil bezpečně umístit. K tomu vám poslouží polohovací stativová hlava. Díky kulovému kloubu budete schopni natáčet telefon do všemožných úhlů. Stativovou hlavu samotnou pořídíte za 399 Kč. Stativ i kulová hlava se dají pořídit v setu za příjemných 495 Kč.

stativ

3. Dobré světlo je naprosto zásadní

Světlo je zcela zásadní i při focení mobilem. Samozřejmě, že můžeme použít vestavěný blesk, ale ten nám bude užitečný pouze při focení, při natáčení s ním žádnou parádu neuděláme. A navíc, stejně jako při focení se zrcadlovkou s interním bleskem, vám tohle světlo prokáže psí službu. Vaše modelky a modelové budou mít na fotkách vypálené oči a v obličeji se budou nehezky šklebit, kvůli intenzitě nepřirozeně silného záblesku. 

LED170

Proto je v takovém případě lepší použít některé z moderních, výkonných LED světel, které vám dovolí jak fotit, tak natáček. Konkrétně bych vám doporučila LED Panel 170. Jedná se o velmi lehké, skladné světlo, osazené 170 LED diodami. Dodává se samozřejmě s paticí, která je vhodná pro zasunutí do sáněk fotoaparátu, nicméně krom toho je vybavené i závitem, který je kompatibilní se zmiňovaným stativem, který tím pádem můžete využít jak na fotoaparát samotný, tak na toto LED světlo. LED Panel 170 se dá nabíjet prostřednictvím 8 AA baterií, ale má i slot na Sony baterii NP-F970. K napájení můžete použít i trafo (6-12V), které sice není součástí balení, nicméně dá se velmi snadno sehnat. Světlo perfektně drží barevnou teplotu 5500 K a může se pochlubit jasem 2700 Luxů. O jeho skladnosti svědčí rozměry 172 * 109 * 43 milimetrů a váha necelých 350 gramů.

Na následujících fotkách bych Vám ráda ukázala, jak mistrně dokáže snímek zkazit špatná barevná teplota. Na prvním snímku vidíte fotku pořízenou za dost špatných světelných podmínek.

87479816_197641328141620_164955391598264320_n

Na následujícím snímku jsem se snažila do fotky přidat víc světla tím, že jsem roztáhla žaluzii. Barevná teplota se tam nehezky míchá a každá strana fotky má jinou barevnou teplotu, protože světlo žárovky je mnohem teplejší než světlo denní.

89345097_605395170011691_3038505885212082176_n

Na následujícím snímku jsem použila zmiňovaný LED Panel 170, takže světlo je jednolité s nekolísající barevnou teplotou. Perfektně osvětlená, ostrá fotografie se dá pořídit pouze s tím správným světelným zdrojem.

88246818_206724074019217_3924226565117837312_n

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz