Jak vybrat fotografické pozadí?

Váháte, zda si vybrat papírové, nebo látkové pozadí? Nejste si jisti jakou zvolit barvu, nebo jak pozadí co nejlépe zavěsit? V tom případě by vám následují řádky mohly pomoci usnadnit rozhodování.

Pokud budete poprvé  zařizovat fotoateliér, nikdy se nevyhnete zásadní otázce, jaká fotografická pozadí do svého studia zvolit.
Hlavní dilema většinou je, zda zvolit papírové fotografické pozadí, nebo raději látkové pozadí na focení. Ve hře je také fotopozadí z netkané textilie (polypropylen), mušelínová pozadí, samet atd. …
Záleží především na způsobu použití a stylu fotografií, které chceme realizovat. Není až tak důležité zda v ateliéru používáme standardní záblesková světla, nebo jestli preferujeme měkčí studiová, trvalá,  daylight světla. Jde hlavně o to, co nám při použití bude nejlépe vyhovovat, bude se hodit do zamýšlené kompozice, ale nesmíme zapomenout ani na co nejjednodušší post-proces (hlavně u produktové fotografie) a rozumný kompromis (výkon/cena) po finanční stránce.

POZADÍ - ČLÁNEK

Papírové pozadí v rolích

Dalo by se konstatovat, že nejuniverzálnější je papírové pozadí v rolích 2,72 x 11 m. Použijete ho všude tam, kde je požadavek, aby za modelem byla hladká, čistá plocha, nebo jemný přechod světel a stínů. Tomuto pozadí říkáme někdy i “nekonečné” - neznamená to, že je ho na roli nekonečná zásoba, ale že díky své délce přechází pozadí za modelem plynule pod něj a my nevidíme žádnou zlomovou hranu oddělující podlahu a zeď, ani okraj pozadí. Papírové pozadí má hladký povrch bez znatelné struktury, tak bude plocha hladká, čistá i v záběru s velkým detailem.
Papírové pozadí je tedy základem každého profesionálního ateliéru a je to spotřební materiál. Pokud potřebujete čisté hladké pozadí, tak jednoduše ustříhnete pošlapanou špinavou část, odvinete kus nového pozadí a fotí se dál.
Hodí se pro fotografování: Portrétní i figurální fotografie, produkty.

Pozadí z netkané textilie

Toto jsou hlavní rozdíly mezi papírovým a polypropylenovým pozadím (netkaná textilie 120g/m2) -  to má naopak poměrně zřetelnou strukturu, která je v detailu poměrně zřetelná a navíc někdy i na větší ploše může vytvářet nechtěné rastry. Také malá délka (pouze 5 metrů) je poměrně značnou nevýhodou. Při ušpinění, nebo poškození není co odstřihnout. Naopak výhodou tohoto typu pozadí je nízká pořizovací cena.
K dostání je také fotopozadí z lehké netkané textilie. Pozor - není vhodné jako hlavní pozadí, ale používá se jen jako efektové pozadí. Můžete ho např. natáhnout přes základní jednobarevné pozadí a na-tónovat ho do požadované barvy a textury. Tahle levná netkaná textilie je k dostání v rozměrech 3x3, nebo 6x3m a vyplatí se kupovat ve zvýhodněných setech po třech, nebo šesti kusech různých barev.
Hodí se pro fotografování: Portrétní i figurální fotografie.

Textilní fotografická pozadí

Látková pozadí (kvalitní plátno 140g/m2) mají textury jen lehoučkou, patrnou pouze ve velkém detailu a nahoře je ušitý průvlak pro zavěšení na tyč. Pozadí se snadno transportuje zabalené v přepravním vaku malých rozměrů. U textilního pozadí, je potřeba před focením počítat s tím, že trvá delší dobu, než se sklady na něm vyvěsí. Pokud potřebujete hladké , bez skladů, tak je nejlepší, navinovat ho na tyč, nebo tubus od papírového pozadí
Hodí se pro fotografování: Portrétní i figurální fotografie.

Mušelínová portrétní fotopozadí

Naproti tomu ručně malované mušelínové pozadí zhotovené z jemného materiálu nejvyšší kvality se vyvěsí poměrně rychle a snadno.
Jedná se vždy o ručně malovaný přechod odstínů barev, který vytváří efetk prozářeného pozsdí. Na fotografii působí dojmem, že bylo použito světlo na prosvícení pozadí.
Jedná tedy o vychytané řešení určené primárně do klasických portrétních fotoateliérů, kte každý vzor vtiskne vasim fotografiím unikátní charakter. Profesionální portrétní fotografové si většinou pořizuji sety tří, nebo šesti mušelínových pozadí za zvýhodněnou cenu.
Hodí se pro fotografování: Portrétní i figurální fotografie.

Polyvinylová pozadí

Na klasickou produktovou a také průkazovou fotografii je skvěle hodí polyvinylová pozadí 100x200cm, speciálně pro efektní produktovou fotografíí jsou k dostání černé a bílé zrcadlové povrchy, které dodají fotografovaným produktům efektní odraz (k dispozici v rozměrech 50x50a 60x130cm)
Hodí se pro fotografování: Produktová a průkazová fotografie

Pozadí na flatlay

Nesmíme také zapomenout na nejnovější trend v produktové fotografii, který je trendy hlavně v marketingu na sociálních sítích.  Jedná se o tzv. “flatlay” fotografii. Jak je patrné z názvu, tak jde o fotografování na ploše / plochý vzhled. většinou jsou to tématicky aranžovaná zátiší skupin produktů a pokud máte pozadí pro fotografování flatlay, tak je postup velice jednoduchý a efektní. Jako podklad je nejlepší používat speciální flatlay pozadí od Photon Europe . Jedná se o  oboustranné, laminované, velmi odolné pozadí o rozměru 56x89cm, které má z každé strany jiný dekor. (nejoblíbenější jsou dekory mramoru a imitace dřeva).
Hodí se pro fotografování: Produktová fotografie

Flitrové a sametové pozadí

Existují také speciality jako flitrové, nebo sametové fotopozadí.
U flitrového pozadí lze měnit barvu pouze lehkým tahem po jeho ploše. Je na něj tedy možné kreslit obrazce, nebo psát a pak vše zase smazat. Je vhodné pro kreativní fotografy do fotokoutků, výborně se hodí na eventy, ale je skvělé i na běžné portrétní fotografování.
Hodí se pro fotografování: Eventy, portrétní a kreativní fotografie

Sametová pozadí

Ze škály dostupných barev je nejčastěji používané černé sametové pozadí, které bezkonkurenčně pohlcuje odrazy a proto je ideální nejen pro fotografování portrétů či aktů, ale i produktů na černém pozadí. Tedy ve všech případech, kdy je záměrem, aby pozadí bylo opravdu ideálně černé bez odlesků a přechodů.

Výběr barvy pozadí

Častým dotazem bývá i to, jaké barvy se vyplatí do začátku nakoupit. Bezkonkurenčně nejpoužívanější foto-pozadí je bílé (papírové v roli), určitě ho minimálně občas potřebuje každý fotograf. Snadno se na něm pomocí studiových světel vytvářejí jemné přechody, pokud ho nasvítíte méně, bude mít šedý odstín a pokud na něm budete fotografovat produkty, nechá se snadno “přepálit”, aby šel produkt na fotografii snadno oříznout.
Druhá nejpoužívanější barva fotopozadí je černá, bez které se také často neobejdeme, s velkým odstupen pak následuje několik odstínů šedých barev a  zelené pozadí pro klíčování, které se na fotkách v post-procesu nahrazuje jiným pozadím.
Barevná pozadí doporučuji nakupovat až v momentě, že máte určitý záměr kde ho využijete. Dekorační pozadí (žíhané netkané textilie a ručně malované mušelíny) se používají převážně v ateliérech, které se specializují na portrétní fotografii a potřebují pro klienty během jednoho focení vytvořit několik různých scén. V menší míře mají využití i v produktové fotografii.

Jak správně zavěsit fotografické pozadí?

UCHYCENÍ

Zde je rozhodující otázkou, zda máte ve vašem ateliéru možnost zavěsit pozadí na zeď (nebo strop), či nikoliv.
Pokud ano tak jednoznačně doporučuji namontovat háky rovnou na zeď. Nejvýhodnější je zakoupit Držák pro zavěšení papírového pozadí - MONTÁŽNÍ SET II. kde máte kromě háků, které se dají namontovat stejně dobře na zeď jako na strop i trny pro zavěšení 3ks pozadí.
Jedná se vždy o pár trnů, kdy se každý zasune z jedné strany do tubusu, na kterém je navinuto pozadí jsou opatřeny ozubeným kolečkem, pomocí kterého pozadí pohodlně rolujeme řetízkem. Velkou výhodou je lepší stabilita, než u stojanů, možnost zavěšení tří (případně i šesti) rolí současně a když se pozadí vytáhne nahoru, dá se pod ním pohodlně uklízet a podobně.
Pokud je prioritou mobilní fotostudio, nebo z nějakého důvodu není možné připevnit držáky na strop, nebo ke zdi, tak je nejjednodušší možností set na zavěšení pozadí v roli se stativy a ovládáním 2x250 , který obsahuje 2 stavivy, háky a trny pro ovládání jednoho pozadí. V případě potřeby se nechá zakoupit i profi set pro zavěšení 1-2 pozadí v roli se stativy 2x300.

 

Velkou výhodou je, že si podle svých potřeb a představ u Photon Europe můžete nechat poskládat sestavu studiových světel i s fotopozadím “na míru”. Veškeré poradenství a technické konzultace jsou zdarma, stačí kontaktovat: www.photoneurope.cz.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz