Recenze - mé osobní poznatky o záblesku Photon Europe DM2-200

Vyzkoušel jsem na několik dní nejlevnější studiové světlo z nabídky Photon Europe v podmínkách mého domácího ateliéru. Mé dosavadní zkušenosti byly pouze s několika studiovými světly, které byly ale cenově minimálně dvojnásobně dražší. Proto mě zajímalo, jestli tak levné světlo nebude plné kompromisů a jestli ho lze normálně používat.
7

Hledáte vhodné a dostupné osvětlení do menšího ateliéru? Pak je následující recenze určena právě vám. Zaměřil jsem se především na praktické vlastnosti, proto jsem si světlo zapůjčil a 14 dnů s ním pracoval v exteriéru i interiéru. zde je shrnutí mých poznatků:

Mile mě překvapilo, že zpracování i design Photon Europe DIGITAL MASTER DM-2 působí velmi dobrým dojmem a určitě si nebudete připadat, že máte jen nějaký levný krám. Ovládací prvky jsou umístěné v zadní části a tlačítka jsou dobře zpracovaná a mají dobrou odezvu po stisknutí, doplněnou o (docela hlasité) pípnutí po zmáčknutí. Kromě ovládání výkonu světla (tlačítka + a -) najdete i tlačítko pro ovládání pilotní žárovky, kde může být buď vypnutá, běžet na plný výkon, nebo dokonce i v proporčním režimu kdy se její výkon nastaví dle nastaveného výkonu. Ten poslední režim se hodí především při práci s více světly, kdy máte při nastavování výkonu jednotlivých záblesků hned přehled, jak se nastavení výkonů projeví na nasvíceném objektu. Dále tam je tlačítko pro zapínání synchro buňky, kterou lze záblesk odpalovat pomocí blýsknutí jiného světla. No a nakonec tlačítko pro ruční odpálení záblesku a vypínač.
 

Co se týká výkonu, záblesk má udávaný výkon GN40. Výkonnější modely z této řady mají pak směrné číslo GN52 a GN56. Z počátku jsem si nebyl jistý, jestli ten nejlevnější model bude výkonem dostačovat pro běžné focení. Ukázalo se, že pro mé potřeby byl výkon dostatečný a kromě několika testovacích snímků jsem ani nepoužíval nejvyšší výkon. Skvělé je, že lze výkon nastavovat plynule od 1,0 až po 7,0 po krocích 0,1. Jediné co bych mohl záblesku vytknout je nastavování výkonu pomocí tlačítek, je to docela nepohodlné a osobně mi mnohem vyhovuje ovládání pomocí otočného voliče, jako v případě vyšších modelů PhotonEurope záblesků. Navíc mě trochu mátlo pořadí tlačítek, kdy je vlevo + a vpravo -. Časem bych si zvykl, při krátkodobém používání jsem si to při nastavování poslepu pletl.

Nízký výkon přináší ale i své výhody - při nastavení nejnižšího výkonu blesku je možné míchat záblesk s dostupným denním světlem, případně fotit i na nízké clonové čísla. Fotil jsem většinou jen polocelek postavy a v takových případech mě výkon opravdu neomezoval. Problémy by možná nastaly v případě, kdy bych fotil celou postavu a světlo umístil dále od focené osoby. Případně skupiny lidí. Tam by pomohlo jen snížení clonového čísla, nebo zvýšení citlivosti.

Testování světel proběhlo s použitím outdoorového SKLÁDACÍ BEAUTY DISH BDW-80 S DIFÚZNÍ VRSTVOU - BÍLÝ a to jak s přední difúzní vrstvou, kdy se charakter světla blíží více oktagonálnímu softboxu i bez ní, kdy se charakter světla naopak více podobá klasickému kovovému beauty dish.

1_1

 

Dále sme testovali opět s outdoorovám provedením K-30x140 SKLÁDACÍ PŘENOSNÝ SOFTBOX, který mne velice mile překvapil hlavně v kombinaci s voštinovým filtrem, která dodává softboxu větší hloubku ve stínech a tím vyniká kresebnost zvláště při fotografování portrétu.

PRO-300

 

 DM

Pozor - aktualizace! - Na trhu jsou již nová záblesková světla.

 

Ve stejné cenové kategorii si dnes místo DM-2 můžete pořídit SPOLEHLIVÉ A LEVNÉ ZÁBLESKOVÉ SVĚTLO BASIC Pro 300 Ws   a nebo investovat o trochu víc a koupit si o třídu vyšší PROFESIONÁLNÍ ZÁBLESKOVÉ SVĚTLO DIGITAL MASTER PRO DM-4 s LED pilotním světlem. U obou uvedených typů jsou v základní výbavě vestavěné přijímače s možností odpalování i dálkového ovládání intenzity záblesku.

Ale o těchto novinkách až zase někdy příště.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz