POUŽITÍ STUDIOVÉ TECHNIKY V EXTERIÉRU I V EXTRÉMNÍCH PODMÍNKÁCH

Protože se mne mnoho fotografů ptá, jakou techniku používám pro svícení svých fotografií, rozhodl jsem se o tom napsat pár řádků. Jako profesionální fotograf pracuji se studiovými světly Photon Europe již léta a pořád mne nepřestává udivovat, co všechno vydrží, přidávám tedy pár svých postřehů z praxe.

Studiové záblesky a posléze i Day Light od firmy Photon Europe již využívám od roku 2008 a pokud bych měl charakterirovat  jejich techniku, použil bych asi výrazy jako: nezničitelná studiová technika, nebo Photon zvládne i adrenalinové focení

   A teď to hlavní. V rámci svých Charitativních fotografických projektů První republika a Jiný svět jsem využíval tuto techniku téměř nepřetržitě od roku 2009 do roku 2015. V tomto období se technika každý týden přesouvala z ateliéru do různých interiérů po celé Praze i mimo Prahu, do venkovních lokací a záhy zase zpět do ateliéru. A takto to bylo pořád dokola. Samozřejmě, že se fotografovalo bez ohledu na roční období a také počasí. Takže technika byla v provozu jak při + 30 stupních v létě, tak i při – 5 stupních v zimě, bez ohledu na to jestli venku pršelo a nebo svítilo sluníčko.

1

A výsledek byl opravdu neskutečný. Za celou dobu mi pouze u záblesků odešli 2 pilotní žárovky (dostávají zabrat hlavně při transportu, když se přesunují světla s přehřátým vláknem - doporučuji nechat pilotní žárovky před manipulací s technikou nechat trochu vychladnout), u Day Ligt 1 žárovka a u stativů se strhly 2 utahovací šrouby (běžný šroub M8-snadná výměna) . Stativy doporučuji kupovat kovové JB-250, vydrží mnohem horší zacházení, než hliníkové JB-260 (ty jsou díky váze zase lepší na přenášení).

2

To znamená dohromady za dobu 6 let používání techniky od firmy Photon Europe, byly servisní náklady necelé 2000 Kč.

S čistým svědomím tedy mohu doporučit tu studiovou techniku napříč všem fotografům od amatérů až po profesionály, a to od použití v ateliéru až po extrémní outdoorové podmínky.

 Přikládám také backstage našeho týmu v akci a pár finálních fotografií, které vznikly s použitím zábleskových i trvalých světel od Photon Europe v různě náročných podmínkách.

 

Text a foto: Angelo Purgert

Backstage foto: Miroslav Cibulka a Martin Vítek

3

4

5

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz