Jak se fotí missky s LED daylight

Jak se cítí fotograf, když se od něj očekává skvělý výsledek? Představte si, že máte pronajaté luxusní prostory, V.I.P. modelku a za zády vám stojí tým odborníků na módu, který vám neodpustí žádný přešlap. Jak si poradit s trémou, odvést skvělou práci a jaké vybavení použít nám prozradí profesionální fotograf Tomáš Wolf.

   Při focení editoriálu pro módní magazín fstyle.cz přede mnou stálo hned několik výzev. Před objektivem vynikájící modelka, finalistka České miss 2015 Kateřina Krobová, za zády tým špičkových odborníků, čekajících na výsledek týdenního plánování a v neposlední řadě nádherné prostředí jednoho z pražských hotelů.

1

   Na trému mám jednoduchý recept:  fotografování si předem pečlivě promyslím. Bylo potřeba tedy najít optimální intenzitu tak, aby hlavní světlo bylo o cca 1 clonu silnější na pleti a eliminovalo stíny. Tím se mi podařilo ,,odpíchnout,, modelku od pozadí se současným zachováním atmosféry. Veškeré ,,backlighty,, a ,,rimlighty,, byly nastaveny o cca 1 clonu přes pracovní expozici Teplota bodového osvětlení byla 3200 tedy žlutá barva. V kombinaci s dekorací a malbou která byla též dožluta jsem se nakonec rozhodl nechat pleť a celkovou tonalitu do teplých tónů a fotit s nastavením okolo 5000K na foťáku. Pro dokonalý výsledek jsem ještě při převodu z Raw využil selektivních úprav ,,adjustment brushe,, . 

   Chtěl jsem maximálně využít hotelové osvětlení, které vytvářelo dokonalou atmosféru tak důležitou pro celý koncept. Problém co bylo nutné vyřešit je spousta bodových světel na stropě jejichž pozice přímo nad hlavou modelky by bez použití dodatečného osvětlení vytvořila hluboké stíny pod očima. Rozhodoval jsem se zda použít záblesková a nebo trvalá světla. Po poradě s Petrem Kuchařem, zástupcem Photon Europe pro ČR jsem se rozhodl vyzkoušet nová trvalá led světla Photon LED EF 200 - 2000W. (Aktuálně nahrazeno novějšími verzemi LED 2000B 5500K trvalé studiové světlo  a LED 2000A 3200K - 7500K trvalé studiové světlo .)

Značku Photon Europe používám již několik let a o její kvalitě nemám pochyb, ale tato extrémně silná LED světla jsou novinka a přiznám se, že sám jsem měl trochu trému, protože jsem s nimi fotil poprvé. Na rozdíl od HMI světel nevydávájí téměř žádné teplo a kalibrace na 5500K je velmi přesná. Konstrukce zdá se být dostatečně odolná a bajonety bowens zajišťují nekonečné možnosti příslušenství, které můžete použít. Mě zaujal z nabídky Photonu hlavně skládací Beauty dish, kostrukce ,,vystřelovacího,, deštníku znamená, že během pár sekund máte nachystáno a fotíte, tak jsem si ho půjčil a při focení vyzkoušel - výsledek můžete posoudit sami na horní fotografii. Další příslušenství, které jsem použil byl Deep Box, který díky své hloubce dodává fotografiím dokonalou plasticitu (na spodní fotografii).

Naprosto dokonalé je ovládání intenzity světla pomocí dálkového ovladače TR-S, který si dáte do sáněk na foťáku. Je multikanálový tudíž lze jedním ovladačem ovládat až 16 různých světel. Intenzitě udávané výrobcem se dá věřit, skutečně na maximum bude hodnota 2000w reálná, navíc regulace v rozsahu 200-2000W zajistí drobné korekce intenzity a váš asistent nebude muset běhat se světlem tam a zpět Do budoucna by mohlo výt zajímavé umožnit i regulaci teploty světla tak abyste mohli přizpůsobit barvu vašemu záměru bez použití gelových filtrů.

 

2

   Závěrem musím přiznat své nadšení z toho, že se dá konečně pořídit dostatečně silné trvalé světlo za rozumnou cenu, protože ta s úspornými zářivkami neposkytují dostatečnou intenzitu a tak jsem doposud byl při podobných editoriálech nucen používat především záblesková světla. Focením s trvalými světly od Photonu jsem ušetřil mnoho času při přípravě scény a kvalita je naprosto identická se záblesky. Výhoda, že světlo ,,vidíte,, hned bude dozajista přínosem pro spoustu fotografů.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz