Recenze - HEX softboxy k systémovým bleskům

Pokud hledáte skladný modifikátor k externímu blesku pro focení, máte několik možností. Některé již používám dlouhodobě, ale aktuálně jsem dostal možnost zapůjčit si na testování novinku a byl jsem velice zvědavý na srovnání parametrů...

Mezi  nejčastěji používané modifikátory systémových blesků patří studiový deštník nebo třeba skládací čtvercový softbox (označován jako Magic softbox). Střídavě jsem používal obě řešení, ale pro venkovní focení nebyly zmíněné možnosti úplně vyhovující. Stačil slabý vítr a poslal vám stativ s bleskem a deštníkem k zemi. Magic softbox byl sice odolnější, ale na konstrukci držáku je přichycen jen slabě, takže u silnějšího větru hrozí že vám buď shodí celý stativ, nebo uletí jen softbox.

Hledal jsem proto vhodnější řešení pro exteriérové focení a zaujaly mě tyto nové šestihranné “Magic HEX” softboxy. Ty jsou totiž ke konstrukci přichycené pevně a navíc je součástí konstrukce i ruční držák pro snadnější držení blesku v ruce.

1

Při zápůjčce obou softboxů mě zajímalo především jak se s nimi fotí venku ve větrném počasí a taky to, jaký je mezi nimi prakticky rozdíl. Velikost plátna se liší jen o 10cm, ale větší varianta je mnohem hlubší (35cm vs 20cm). Zde jsou mé postřehy:

  • ani jeden ze softboxů není úplně skladný ve smyslu že by se vešel do běžné foto batohu/brašny. K brašnám ale dostanete dobře zpracované pouzdro s držáky i popruhem přes rameno. Případně lze oba softboxy velmi dobře přepravovat přímo na stativu, když je sbalíte a namíříte směrem dolů (složený softbox je pak rovnoměrně se stativem). Tento způsob je třeba úplně super v kombinaci s přesouváním se mezi lokalitami - nemusíte to pokaždé sundávat celé ze stativu a pak znovu nasazovat.

  • Oba softboxy jsou hezky pohotové - složení a rozložení zabere jen několik okamžiků.

  • Velká část konstrukce je z plastu, ale první dojem byl dobrý - vypadá to dostatečně bytelně a alespoň to není tak těžké.

  • Pro lepší rozptýlení světla jsou na softboxech dvě difusní látky.

  • Díky držadlu na konstrukci lze v určitých situacích fotit takovým stylem, že budete držet blesk se softboxem v ruce. Hodí se například v situacích kdy potřebujete být maximálně mobilní, případně v daném prostřední nemůžete použít stativ.

  • V konstrukci softboxu je i otvor pro uchycení deštníku

  • Na oba softboxy se dá ještě přikoupit voština pro lepší směrování světla.

  • Oba softboxy si dobře poradí s větrným počasím. Menší 50cm verzi jsem otestoval za hodně silného větru při focení z ruky a i přes takový silný vítr (s deštníkem by se nedalo v takových podmínkách fotit ani kdyby ho člověk držel) se to dalo zvládnout. Větší softbox jsem pak otestoval na poli na kopci, kde docela foukalo a se stativem to ani nehlo. Ze všech možných řešení co jsem kdy vyzkoušel mi tyto dva Hex softboxy seděly nejvíce.

2
Pokud se rozhodnete pořídit jeden z těchto softboxů, určitě budete řešit, kterou velikost. Rozhodování bylo těžké, ve výsledku jsou ty rozdíly minimální. Když jsem fotil srovnávací snímky, musel jsem pak nafotit i nějaké ve kterých bude v záběru vidět použitý softbox. Ty rozdíly byly opravdu tak malé že při běžné prohlížení si jich sotva všimnete.  Každopádně vyloženě chybu neuděláte ani s jednou verzí. Já nakonec zvolil tu větší. To že je ve složeném stavu o něco větší mě už tolik netrápí (Ve složeném stavu rozdíl 53cm vs 34cm). Nakonec to budu používat jako můj hlavní modifikátor světla při focení portrétů venku a na různých lokacích.

A zde několi fotografií, které jsem s pomocí HEX softboxů pořídil:

3

Foto a text: David Nogol

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz