Photon LED EF-60 -Silák v malém těle

Rád bych se pozastavil nad novinkou na trhu z dílny Photon Europe. Jedná se v celku o zajímavý po
in. Trvalé Led světlo EF-60 s regulovatelným výkonem a to za 5.900,- Kč

Jakmile se ke mně zpráva o nasazení nové mazlíka dostala, objednal jsem si jeden testovací kousek na prodejně. Vzal jsem si ho sebou na ostrou zakázku. Profilové portréty svítím trvalými světly SUN a tak jsem ho plánoval zapojit do týmu svých žárovkových bratříčků.

S

SUN-400  jsem se naučil převážet s nasazenými softboxy. Jsem lenora líná a jen představa, že po každém focení u klienta šroubuji žárovky z hlavy, abych mohl sundat softbox, se mi velmi příčí. Neopatrné uskladnění v kufru auta už se mi jednou vymstilo a odnesla to vylomená drahá žárovka v patici. Ale ani tahle nemilá kolize mě nepřiměla šroubovat žárovky tam a zpátky.

Suny nejsou zrovna dělané na cesty a žárovky jsou křehké a pokud se nepřeváží zvlášť a dobře chráněné, tak vždycky riskujete nějaký ten střípek.

U tohohle mrňouse vás podobné trable nečekají. Jeho hlavní předností jsou malé rozměry, nízká hmotnost (0,6 kg) a fantastický výkon. Když si stoupnete 1,5 metru od světla, pustíte ho na plný výkon, neudržíte na něm oči. Žhne tak, že se z toho motá hlava. Výkonem 8500Lm přesahuje výkon  řady SUN-600 světel a směle konkuruje i SUN-1000 a to je co říci. Prostě silák v malém těle.

To že světlo cílí na fotografy, kteří rádi vozí svoje vybavení za klienty, napoví i možnost napájení baterií, která je uchycena na hřbetu světla. EF-60 se dá napájet ze sítě a když není po ruce zásuvka, tak poslouží baterie.

Tohle světlo se nepopere se sluncem, takže ven bych ho s baterií rozhodně netahal, ale co si dokážu velmi dobře představit, je svícení v interiéru. Vím přesně, v jakých situacích bych ho ocenil nejvíce. Pokud fotíte svatby a běháte s nevěstou a asistentem například po zámku a potřebujete si třeba trošičku prosvětlit stíny, pak je to pecka. Potřebujete rychle kontra do vlasů, pecka.

Další výhodou je, že světlo funguje i na baterii pro videokamery, ale nestihl jsem to zkusit.

Měl jsem obavy z možného rozdílu barevné teploty. Předpokládal jsem, že by mohlo být o něco chladnější, ale barva světla se ukázala být naprosto jednotná.

Tzn EF-60 lze je použít bez filtrů v kombinaci s již zmíněnými SUNy a samozřejmě denním světlem.

Víc než regulaci výkonu jsem ocenil malou hlavu světla, z které nevyčuhují obří žárovky. Z tohoto světla uděláte velmi jednoduše cílený paprsek a to se vám se Suny nikdy nepovede. Stačí si jen vytvořit z čehokoli nehořlavého komínek a lípnout ho jednoduše na hlavu světla.

Co je tedy nutno podotknout, že EF-60 SUN bajonet, takže cokoli od Bowensu na tohle prostě nejde. To byste museli investovat minimálně o nějakých 10 tis více.

Přikládám také portrét, které jsem s pomocí EF-60 pořídil.
 

_MG_9310AA

Závěrem. Pro fotografa, který preferuje stálá světla a navíc je honí od jednoho klienta k druhému, je tohle světlo dělané. Ještě, aby se k SUN bajonetům začaly vyrábět rychlorozkládací softboxy a oktaboxy a bude to úplně bez chyby. Pro ty, kteří už mají v garáži nějakého „Suníka“, tohle může být velmi dostupný a užitečný upgrade.

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz