NOVINKA pro NIKONISTY ! - RECENZE SYSTÉMOVÉHO BLESKU CALER 600N-TTL

Dostal se mi do ruky systémový blesk od Photon Europe Caler 600N-TTL za pohádkovou cenu DPH 3.900Kč včetně DPH. Není si asi třeba na nic hrát a řekněme si rovnou, že jde o čínskou napodobeninu systémáku od Nikonu. Konkrétně SB910, což je nejvýkonnější systémový blesk od Nikonu. Nikdy jsem neoriginální blesk neměl a tak jsem byl celkem zvědavý co umí a jak se s ním bude pracovat.

Není si asi třeba na nic hrát a řekněme si rovnou, že jde o čínskou napodobeninu systémáku od Nikonu. Konkrétně SB610, což je nejvýkonnější systémový blesk od Nikonu. Nikdy jsem neoriginální blesk neměl a tak jsem byl celkem zvědavý co umí a jak se s ním bude pracovat.
Trojice blesků o které se budu nejčastěji opírat. Nejstarší SB900, SB910 a 600N .

1

Osobně jsem vždy používal nejstarší variantu, čili SB900. Vždy mi věrně sloužil, ať už nasazený na fotoaparátu, nebo externě s odpalovači. Proč se mi tedy dostala do rukou neoriginální varianta? Je to pro mne jeho největší přednost (kromě ceny, která je poloviční) a to možnost kombinace s odpalovači TR612. Jasně, je spousta odpalovačů, ale v tomto případě se dostáváme k tomu, že tímto odpalovačem jsem schopný odpalovat zároveň bateriové světlo HD610 (a to i s regulací výkonu na dálku) plus záblesk Caler 600N a to vše s možností HSS, tedy synchronizace na všechny časy, což je pro mne jako sportovního fotografa nepostradatelná výhoda. Je možné, že SB910 by to uměl taky, ale nemám možnost to vyzkoušet. Starší SB900 toto bohužel neumí.

4
Kombinace, který mne baví. Výkonné světlo, mnohem levnější systémák na projasnění stínů a HSS!


A teď konkrétní ukázka - fotografie pořízená na Nikon D810 (ISO 400, 1/2500s, f5,6) a HD610 vlevo od fotoaparátu a 600N vpravo:

kombo 

Teď se ale pojďme podívat podrobněji na 600N. Už jsem zmínil dvě výhody a hlavní fakt že se jedná o klon. Z toho jsem také vycházel a jednoduše čekal jaké nedokonalosti na mne vyskočí. Blesky jsou si opravdu hodně podobné a nabízí totožné ovládací prvky i vstupy (na bateriový zdroj a PC sync). Co mě baví jsou podsvícené ovládací prvky, které můj starší SB900 nenabízí (SB910 už ano). Při focení po tmě se to neuvěřitelně hodí.

Co se spolupráce s fotoaparáty týče (HSS, TTL) jsem nezaznamenal sebemenší problém. Testoval jsem na Nikonech D700 a D810. Všechny zmiňované varianty nabízejí i bezdrátovou komunikaci, která se u Nikonu nazývá CLS (creative light system), ale tu jsem nikdy nevyužíval, takže se do ní nebudu zamotávat.

Co mne osobně překvapilo, jsou místa kde klon překonává originál. Jedna věc je dobití záblesku. Na plný výkon se 600N dobije o nějakou půlsekundu rychleji než SB900. Druhá věc je zahřívání. Obě varianty jsou stejně výkonné a jsou to tím pádem nejvýkonnější varianty. U SB900 se mi často stalo, že se přehřál a potom potřebuje notnou dobu chladit. Když jsem vedle sebe neustále odpaloval oba blesky tak se po chvíli nikon přehřál, ale 600N ještě nebyl ani moc teplý. Když jsme u dobíjení tak jsem narazil ještě na jednu odlišnost. Nikon odpaluje i když není plně dobytý (intenzita je nižší než má) a 600N se odpálí až se plně dobije. Ještě jsem se, ale nezozhodl, zda to vnímám jako výhodu
i nevýhodu.

5

Abych jen nechválil, narazil jsem i na věci, které mi subjektivně na Nikonu připadly lepší. Jedna věc je patka blesku. I když jsou obě kovové a s aretací, tak u 600N je blesk nepatrně volnější (rozdíl je sice minimální, ale zaznamenatelný). Druhá věc je zapínací páčka. Vypadají stejně, ale u Nikonu je uprostřed aretační čudlík, kdežto u 600N ne. Možná je to jen tím, že jsem na tu aretaci zvyklý, ale vyhovuje mi více. Jde o to, že přepínač má čtyři pozice. OFF, ON, REMOTE a MASTER. ON a OFF funguje bez mačkání aretace, ale poduk chceme přepnout na pokročilejší módy blesku musí se aretace mačkat. Já ty pokročilé mody používám minimálně takže jejich blokace mi vyhovuje. U 600N jsem si tam občas zapínal místo ON na REMOTE. Poslední věc kterou zmíním je vodotěsnost. Záslepky vstupů na Caler 600N mi připadnout méně důvěryhodné než na SB900.

 

Autor recenze Lukáš Oujeský

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz