Jemnějším glamour vs. tvrdší fitness styl

Pár mých postřehů ohledně použití zábleskových světel a oblíbeného Daylight při svícení fitness modelky.

Protože jsem si s sebou na poslední focení bral Daylight PHOTON EUROPE SUN-400 / 1000 i zábleskové světlo PHOTON EUROPE  DIGITAL MASTER PRO DM-4 , které spolu někdy kombinuji, i když vím, že se to nedoporučuje a přináší to jistá omezení, napadlo mne, že by to byl možná zajímavý příklad i pro ostatní, jak změna svícení a styl práce s fitness modelkou mění charakter fotografie.

glamour 


    Při nasvícení scény a modelky někdy hrají roli maličkosti... Domluvil jsem focení s fitness modelkou která má 25 tis.fanoušků na instagramu díky fitness galerii a chtěla zkusit poprvé nafotit klasický glamour styl. Napadlo mě z jedné scény vytěžit oba styly a výsledek porovnat. Stačilo překvapivě jen malé posunutí jednoho světla za modelku. Při glamour svícení jsem modelku nasvítil rovnoměrně 2 světly (jeden záblesk, jeden daylight + deep umbrela) - klasika bez velkého stínu + snížený kontrast.

    Aby vynikla "fitness" fotka potřeboval jsem tvrdší světlo kvůli prorýsování vypracované postavy, zábleskové světlo jsem dal za modelku aby 100% záblesku šlo na pozadí a modelku nasvítil pouze daylight světem max. trochu odražené světlo. Intenzitu záblesku jsem musel snížit na 1/32 a daylight na max. a dost blízko modelky, aby sílu záblesku vyrovnal. Pozor také na prodloužení expozičního času tím, že modelku nenasvěcuje záblesk, čas by neměl být delší než 1/30 sek, nastavení ve foťáku na větší kontrast.

Fotky jsou pár minut po sobě, rozdíl zřejmý :-)

Na fotografiích viz níže si můžete prohlédnou dva příklady s jednou modelkou na atejné lokaci jedno v jemnějším glamour stylu a druhé tvrdší ve fitness stylu.

1. fotografie, kde je jako hlavní světlo použitý záblesk DIGITAL MASTER PRO DM-4

IMG_4635

 

2. fotografie, kde je jako hlavní světlo použitý Daylight PHOTON EUROPE SUN-400 / 1000

IMG_20151116_152846_1

Poděkování:

MUA: Eliška Pifflová

lokace: showroom ORSEI

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz