Filip Matušinský při focení s Photon Europe HD600 v Rakousku

Rok se s rokem sešel a já jsem byl ke své velké radosti opět povolán do krásného pětihvězdičkového hotelu Jagdhof v tyrolských Alpách, abych tu vyfotil kalendář a promo fotky další blonďaté krásky. Pro rok 2016 byla zvolena po loňské kontroverzní Evě Perkausové česká růžová blogerka Dominika Myslivcová. Ale nejen volba modelky byla pro mě něčím novým oproti loňsku. Tentokrát se mnou na focení vyrazili dva noví pomocníci – bateriové záblesky Photon Europe Strobo HSS HD-600Ws.

1

V loňském roce jsem s sebou tahal kufr se třemi záblesky Photon Millenia a ač jsou to skvělá světla, měl jsem toho po dvoudenním focení bez asistenta (nebylo pro něj v autě místo) plné zuby. Hotel je opravdu rozlehlý a bylo mým úkolem vyfotit cca 25 jedinečných fotografií, každou v jiném prostředí. To obnášelo více přenášení světel a tahání prodlužovaček z mnohdy vzdálených zásuvek než samotné focení. Po takovém víkendu jsem se musel týden dávat dohromady.

2

Tento rok jsem tedy nic nepodcenil a kromě nových „hádéček“ Photon HD-600Ws jsem si do auta přibalil i asistenta Honzu, který měl na starosti světelný park. Ačkoli jsem s sebou vzal i své oblíbené daylighty SUN-400, vidina dalšího tahání prodlužovaček (byť by to odnesl právě Honza) mě donutila celé focení absolvovat pouze s bateriovými blesky. Je až neuvěřitelné, jak flexibilní a jednoduchá manipulace, komfortní ovládání a skvělý výkon tohoto zařízení je dostačující k tomu, aby po celém profoceném víkendu člověk cítil tolik zbytkové energie. Musím opravdu uznat, že jde o světla, která fungují, ale fungují neuvěřitelně dlouho. Celý víkend jsme profotili na jedno nabití a nepřiblížili jsme se ani ke třetině kapacity baterie. Klobouk dolů hochům z Číny. Srovnatelná světla jsem zatím zkusil od Fomei, ale bohužel zhruba s poloviční výdrží baterie.

3

Všem lenochům, jako jsem já, můžu tahle světla jen doporučit. Nejen díky svému bajonetu Bowens a tím širokému užití, ale i dostatečnému výkonu 600Ws se hodí nejen ven ale i pro práci v atelieru. Další obrovskou výhodou je vysokorychlostní synchronizace ETTL, na kterou je pravda potřeba ještě odpalovač a přijímač, který umí HSS, ale prý se brzy dočkáme rychlého odpalovače přímo pro tyto blesky. Focení rychlého pohybu včetně zmrazení stříkající vody, vlajícího oblečení apod. teď bude opravdu hračkou. Dříve jsme to museli řešit několia rychlými ale slabými externími blesky, teď přišla revoluce. A já jsem za ni upřímně rád.

4

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz