Dojmy z testování Photon Europe NEW HD-TTL-610 (Nová 610 vs. starší 600)

Už jednou jsme zde polemizoval nad použitím externích záblesků při sportovní fotografiii. Tenkrát jsme jako nejlepší možnost zvolil bateriové záblesky s co největším výkonem v kombinaci s možností vysokorychlostní synchronizace (všeobecně známé pod zkratkou HSS). Konkrétním zástupcem téhle skupiny byl v mých příkladech Photon Europe STROBO HSS-V 600Ws, který mne i přes nějaké výhrady, bavil. Tento blesk má již nástupce s označení NEW HD-TTL-610. Ten nabízí několik nových funkcí a já se o něm, po několika foceních, zkusím trochu rozepsat.

_DSC9332

Design

Světlo vypadá moderněji, ale upřímně když jsem jej viděl, tak jsem se dost zděsil, jelikož opticky vypadá mnohem větší, baterka přesahuje tělo blesku, zadní plastový držák také evidentně dost vyčnívá. Nicméně i přes tohle všechno se mi do batohu vlezou pořád dvě jednotky, úplně stejně jako u starého modelu u kterého jsem navíc musel odmontovávat  redukce na stativy. Takže neštěstí zažehnáno. Plastové madlo sice nepůsobí zrovna důvěryhodně, ale díky němu se blesk skvěle nosí jednou rukou a i když jsem k technice hrubější než jiní tak mi v ruce nikdy nezůstalo a dost jsem si ho oblíbil.

Dále je tu nová krytka výbojky - UV filtr. Baňka chránící výbojku, nic světoborného, nicméně jelikož jsem u starší varianty, kde není, byl vždycky dost nesvůj při nasazování modifikátorů světla do bajonetu, tak mi tahle drobnost přidává pohodu při manipulaci se světlem.

 

Funkčnost

Rozdílem na pomezí designu a funkčnosti je zadní strana blesku. Tady se objevili dvě věci. Velký display a kolečko pro nastavení výkonu. Funk
nost kolečka mne nejdříve vyděsila, protože přidávaný výkon po jedné desetině naskakoval opravdu pomalu. Potom mi bylo vysvětleno, že na kolečko stačí zmáčknout a výkon jede po celých číslech, takže pecka! Rychlé a efektivní. Sbohem tlačítka. Celkově je ovládání mnohem intuitivnější, zmizelo mačkání dvou tlačítek najednou. U verze na Nikon se HSS zapíná automaticky podle času závěrky na těle foťáku. Tlačítka jsou větší, prostě tohle se povedlo a posunulo se mílovými kroky správným směrem.

AAA
Další viditelná změna je baterie. Co se výdrže týče, tak by se papírově nic měnit nemělo. Reálně nevím, protože se mi ještě nikdy nepodařilo ani jednu variantu během denního focení vybít, i když je takřka výhradně používám na plný výkon. Dále je tu rychlost znovunabytí. Ta by se papírově měla zkrátit o sekundu na 2,5s. Reálně to opět posoudit nedokážu, protože na sekvenční snímání je to stále málo a při normálním focení mne ani starý blesk nijak nelimitoval. Přibyla zde světelná indikace nabytí. Podle mě super vychytávka. Jakmile máte více baterek, je geniální. Osobně ji ale používám i když je baterka v blesku. Připadne mi jednoduší baterku vytáhnout, zmáčknout tlačítko a kouknout co diody ukážou (stejný princip, který můžete znát ze starších MacBooků), než zapínat blesk a čekat než najede indikace na displayi. Taky přibyla možnost dokoupit baterii, která slouží jako adaptér pro napájení ze sítě (skladem by prý měla být od srpna). Což je super, protože když světlo netaháte jen po exteriérech, ale používáte ho i v atecu, tak si nemusíte ničit baterie.

_DSC9219-Edit 

Největším benefitem by zdě měla být TLL komunikace s tělem fotoaparátu. To bohužel nedokážu posoudit jelikož jsem zvyklý pracovat v manuálním módu. Je mi jasné, že toho TTL hodně umí, ale vyžaduje to praxi. Nechci se tvářit jako nějaký profesionál, který pohrdá automatickými funkcemi. Vždyť jeden z mých nejoblíbenějších fotografů Joe McNally napsal o využití TTL dvě knihy a dělá jedny z nejkrásnějších portrétů. Nicméně já přiznávám, že ho využívat neumím.

_MG_4358A

Do výbavy také přibyl Freez mode. Je to funkce, kterou jsem rozebíral v minulém článku. Jedná se o extrémně krátké hoření výbojky, díky čemuž se mrazí pohyb. Jasný. Ptáte se proč to, když můžeme synchronizovat až na 1/8000s. Tahle funkce se hodí v noci kdy potřebujete dlouhé časy, aby jste pochytali co nejvíce okolního světla.


TR-611/612

Opravdová pecka přichází podle mne v tomhle odpalovači. Aspoň pro mne. Jednak můžeme konečně nastavovat výkon na dálku na více světlech separátně. Což je to super pro lenochy, ale hlavně pokud třeba fotíte ze země někoho na střeše je to celkem nezbytnost. To ale není to proč mne tato kombinace tolik baví. Nejlepší je, že odpalovač funguje v kombinaci se systémovými blesky a to dokonce i v HSS!!! Najednou nám tedy většinou pro zvýšení mobility a snížení pořizovací ceny stačí jen HD610 jako hlavní světlo, 2x TR-612 (jeden jako odpalovač, jeden jako přijímač pro systémák, HD610 má přijímač vestavěný) a jeden systémák jako doplňkové světlo + slunce samozřejmě, protože díky HSS ho můžete v kombinaci s blesky nastavovat téměř stejně jednoduše jako další blesk. Jen si zde nejsem jistý kompatibilitou s jednotlivými modely Nikon blesku, protože osobně mám jen staré modely (nejnovější mám SB 900) a ten v tomto systému nefunguje. Nicméně například levný Caler 600N funguje skvěle. Ten už jsem také mockrát používal.

f_dsc6815-2f_0sc-0245

Autor článku: Lukaš Oujeský 

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz