Černozlaté světlo v glamour fotografii

Někdy se poštěstí, že připravenou scénu náhodně prosvítí efektní černozlaté světlo, několikrát jsem se s tímto přirozeným světlem setkal během focení při východu nebo západu slunce v exteriérech. Naposledy před několika dny v interiéru apartmanu hotelu Akcent.

Někdy se poštěstí, že připravenou scénu náhodně prosvítí efektní černozlaté světlo, několikrát jsem se s tímto přirozeným světlem setkal během focení při východu nebo západu slunce v exteriérech. Naposledy před několika dny v interiéru apartmanu hotelu Akcent, kde byly po celé délce místnosti okna. Měl jsem to štěstí, že jsem právě fotil krásnou modelku Luisu, která byla navíc oblečená v černém sexy prádle a měla zlaté doplňky, které se zlatočerným světlem skvěle korespondovaly. Tento světelný úkaz nastává např. když je slunce těsně nad horizontem nebo když už je částí kotouče za nějakou budovou a nejzajímavější světelné podmínky s paprsky trvají 2 možná 3 minuty. Je dobré s tím počítat a vzácný okamžik nepromarnit, raději znovu zkontrolovat nastavení foťáku, zda člověk fotí do RAWu, ve správném rozlišení nebo zda není scéna out of focus a pak už jen cvakat tentokrát radím raději více než méně a snažit se modelku namotivovat, aby zvládla co nejvíce póz a výrazů během krátké chvíle.

IMG_20151116_144235

Na scéně jsem měl připravené jak zábleskové, tak stálé světlo od Photon Europe Daylight SUN-400 1000 . Ale během poslední fáze, kdy bylo nasvícení nejvýraznější jsem záblesky záměrně zcela vypnul protože by přesvítily to nejzajímavější ze scény a kreativně vyzkoušel mimo jiné také známý ruský objektiv Helios 1,4/50 který se na podobné situace skvěle hodí jednak kresbou a především, že dokáže vykreslit úžasné přirozené odlesky jak z Photoshopu :-)

Fotografie pořízená bez studiových světel:

IMG_4520

 

Pro srovnání fotografie pořízená s trvalým světlem Daylight SUN-400 1000 od Photon Europe

IMG_20151116_152846_1

Druhým nezvyklým nápadem bylo černou siluetu modelky nasvítit kontrastně z boku místo záblesku stálým světlem. Bylo nutné dát světlo co nejblíže k modelce a sundat dokonce deep umbrelu pro dosažení max. výkonu. Ač se to nezdá pokud člověk na chvíli pracuje bez záblesku, tak i slabé sluneční světlo hravě přesvítí silnou pilotku. Ze vzdálenosti cca 1 m to bylo tak akorát a opět jsem pořídil celou řadu záběrů. Výsledek je netradiční kontrastní zlaté světlo, kdy scéna působí světelně efektně. Za několik málo minut světelné divadlo skončilo a my jsme po chvíli mohli pokračovat s klasickými záblesky Photon BASIC Pro 300 Ws

  IMG_4436

Z toho vyplývá, že ne při každé situaci musí člověk využít veškeré vybavení které k dispozici má, že méně někdy pro výsledný efekt může být více a že unikátní světelné podmínky si někdy žádají zkusit netradiční a nezaběhlé postupy. Až vám při focení takové světlo zasvítí, klidně na chvíli světla vypněte a užijte si ten okamžik, stojí to za to!



Jan Hodač

IMG_4586_1IMG_4635

Grafický návrh vytvořil a na Shoptet implementoval Tomáš Hlad & Shopteťák.cz